Miks ei ole teavituste saatmine e-maili teel kindel lahendus…

By | 6.11.2018

Kuna tänapäeval liigub tohutult palju spämmi, siis interneti ja e-maili keskkonnad teevad selleks kõik, et spämmi hulka vähendada.

Näiteks, ei saa läbi Telia ja ka teiste teenusepakkujate SMTP serverite saata korraga palju kirju – saatmine blokeeritakse või halvemal juhul lisatakse raamatukogu IP aadress musta nimekirja ning enam ei saa üldse e-maile saata.

Antiviirused kontrollivad programme ja kui näevad, et mingi nende jaoks tundmatu programm üritab läbi SMTP pordi kirju saata, siis blokeerivad sellise tegevuse.

Meil on raamatukogudele spetsiaalne SMPT server, millel selliseid piiranguid ei ole, aga selle edukas kasutamine vajab koostööd ka raamatukogu domeeni registreerinud asutusega. Märksõnaks on siin SPF kirje. SPF kirje annab meiliserveritele teada, kas saatja server tohib sellelt domeenilt kirju saata või mitte. Google näiteks on eriti range selle kirje kontrollija ja kui ta näeb, et uugametsa.ee domeenil ei ole SPF kirjet, mis lubaks meie SMTP serveril kirju saata, siis kirja saatmine blokeeritakse.
Lisaks on meie serveril korrektne DKIM allkiri!

Gmail võib teavituse automaatselt lisada „Rämpspost“ kausta ja kui lugeja ei oska sinna vaadata, siis jääb mulje, et ta ei olegi teavitust saanud – see on väga levinud probleem.

Lugejad ei oska enda e-maili programmi kasutada või teatud mobiilides ei toimi see nii nagu peab.
Näiteks, kasutab raamatukogu meie SMTP serverit. Kuna nende domeenil SPF kirjet ei ole, siis pannakse saatja aadressiks riks@raamatukogud.ee ja raamatukogu enda aadress „Reply-To“ reale.
Lugeja saab kirja, aga sellele vastamisel ei kasuta „Vasta/Reply“ nuppu vaid kopeerib saatja aadressi riks@raamatukogud.ee ja saadab enda pikendussoovi sellele aadressile. Kuna tegemist on automaatteavituse aadressiga ei jõua see raamatukoguni. Lugeja peaks kindlasti kasutama „Vasta/Reply“ nuppu, siis läheks vastus raamatukogu enda aadressile. Automaatteavitustele on isegi vastav õpetus lisatud, aga lugejad nagu ei märkakski seda!:)

Lisa kommentaar