GDPR ja RIKS

By | 9.05.2018

25. mail jĂ”ustub uus Euroopa Liidu isikuandmete kaitse ĂŒldmÀÀrus (GDPR – General Data Protection Regulation) ja seoses sellega oleme RIKS tarkvarale teinud mĂ”ned tĂ€iendused.

Andmete vÀljastamine
KĂ”ik lugejaga seotud andmed on vĂ”imalik salvestada andmekandjale ja need lugejale ĂŒle anda. Andmed eksporditakse CSV formaadis vastavalt sellele, milliseid teenuseid lugeja on raamatukogus kasutanud. NĂ€iteks – laenutused, kĂŒlastused, teenused, lugeja foto jne.
Lugejaandmete aknas on selleks nupureal valik “Andmed”. Vali millised andmed soovid eksportida ja salvesta need andmekandjale. Kui mĂ”ni valik on keelatud, siis neid teenuseid lugeja ei ole kasutanud.

Õigus olla unustatud
Kui isik soovib oma lugejastaatuse raamatukogus lÔpetada vÔi andmete eemaldamist raamatukogu andmebaasist, siis selleks on kolm vÔimalust;

  • Kustuta ja sĂ€ilita andmed ning statistika – lugeja mĂ€rgitakse lihtsalt kustutatuks, kĂ”ik temaga seotud isiku- ja lugejaandmed ning statistika sĂ€ilvad andmebaasis. Lugeja staatust on vĂ”imalik taastada koos kĂ”ikide andmetega
  • Kustuta ja eemalda andmed ning sĂ€ilita statistika – andmebaasist eemaldatakse lugeja personaalsed andmed, sĂ€ilivad statistika jaoks vajalikud andmed (laenutused, kĂŒlastused, kasutatud teenused), kuid neid ei saa enam isikuga siduda. Kui isik soovib uuesti hakata lugejaks, siis tema eelmist ajalugu taastada ei saa!
  • Kustuta ja eemalda kĂ”ik andmed ning statistika – eemaldatakse tĂ€ielikult kĂ”ik lugejaga seotud andmed. Antud kustutamine mĂ”jutab ka statistikat, kuna eemaldatakse laenutuste, tagastuste, kĂŒlastuste jne ajalugu! Soovitav kasutada ainult siis, kui raamatukogu ei vaja tagasiulatuvalt statistikat.

Kui lugeja on registreeritud mitmes raamatukogus, siis peab ta andmete eemaldamise soovi esitama igas raamatukogus eraldi! TÀielikult saab eemaldada kÔik isikuga seotud andmed siis, kui need on igas raamatukogus eemaldatud. KÔiki enda andmeid nÀeb lugeja alati ka RIKSWEB rakenduses!

Lisa kommentaar